El Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SAU (CTRASA) s’encarrega de gestionar els residus que es generen al Principat d’Andorra, reciclant-los o valoritzant-los energèticament.
A Europa, hi ha més de 460 plantes de valorització energètica de residus existents que tenen la capacitat d’abastir d’energia 14 milions d’habitants, el que suposa un estalvi cada any d’aproximadament 40 milions de tones de combustibles fòssils per generar energia.
La valorització energètica, a més d’impulsar l’economia circular, contribueix a la protecció ambiental evitant el dipòsit de residus en abocadors i substituint els combustibles fòssils per a la producció d’energia, amb la qual cosa es redueixen les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. És per aquest motiu que els països que més reciclen són alhora els que més valoritzen energèticament i els que menys aboquen al medi.
La Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu estableix la jerarquia per al tractament de residus, en la qual es prioritza en primer lloc la prevenció com a opció més adequada, seguida de la reutilització, el reciclatge, la valorització energètica i l’eliminació.
La valorització energètica dels residus és la incineració amb recuperació d’energia. La diferència amb l’eliminació és el concepte de l’eficiència energètica, entesa com la capacitat de la instal·lació per extreure energia dels residus.
Per mesurar aquesta eficiència, la directiva estableix una fórmula —l’anomenada R1— i un valor mínim de 0,6, que es fixa per tal que una instal·lació sigui considerada de valorització energètica.
Certificat R1 d’eficiència energètica de CTRASAFem ús de les tècniques més respectuoses amb l’entorn i volem ser una peça clau en l’economia circular, perseguint un desenvolupament més sostenible del país, aplicant una gestió basada en la transparència i la millora contínua, i amb un ferm compromís amb la salut de les persones i el medi ambient.